آمار نشان میدهد ۷۵ درصد افراد حداقل روزی یک بار آنلاین میشوند و ۲۵ درصد هم تقریبا همیشه آنلاین هستند. این یعنی فضای آنلاین یک بستر مناسب برای آموزشگاههاست تا دانشجویان جدید جذب کنند. مدیر یک آموزشگاه یا حتی مدرسانی که به صورت مستقل کار میکنند، باید از روشهای اصولی دانشجویان جدید را جذب کنند و به آنها نشان دهند که مزیتهای بیشتری نسبت به سایر آموزشگاهها و مدرسها ارائه میدهند. دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه روش موثری است که با استفاده از آن میتوانید آموزشگاه خود را به دانشجویان معرفی کنید، مزیتهای رقابتی خود را به آنها نشان دهید و حتی از جاهایی به جز شهر و منطقه خودتان، دانشجو جذب کنید.
در این مقاله راهنمای کامل دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه را ارائه میدهیم. بعد از مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که برای بازاریابی آنلاین باید چه اقداماتی انجام دهید و از کجا میتوانید شروع کنید.
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتالمارکتینگ چیست؟
دیجیتالمارکتینگ به بیان ساده یعنی انتقال پیام تبلیغاتی با استفاده از دستگاههای الکترونیکی بر بستر اینترنت. در واقع مخاطبان شما پیام تبلیغاتی را از طریق موبایل، کامپیوتر، تبلت یا سایر دستگاههای الکترونیکی دریافت میکنند. دیجیتالمارکتینگ با متدهای مختلفی انجام میشود و به استراتژی نیاز دارد تا با فعالیت موثر و تبلیغات، نتیجه مورد نظر را به دست آورد. گستردگی فعالیت دانشجویان و مشتریان احتمالی در فضای آنلاین، مهمترین دلیل ضرورت دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاههاست.
ترکیب آموزش آنلاین و دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاهها، محدودیتهای زمانی و مکانی را از پیش روی آموزشگاه شما برمیدارد. با این ترکیب شما میتوانید در هر زمانی که میخواهید، کلاس برگزار کنید. حتی امکان اینکه کلاس چند مدرس را به صورت همزمان برگزار کنید نیز وجود دارد. همچنین دیگر به دانشجوها منطقه خودتان محدود نخواهید بود و میتوانید از شهرها و حتی کشورهای دیگر هم دانشجو جذب کنید.
دیجیتالمارکتینگ مثل تصویری است که از در کنار هم قرار دادن تکههای پازل ساخته میشود. چیدن این پازل و شکل دادن به تصویر، به مهارت و تخصص نیاز دارد. اولین گام برای ساختن پازل این است که تکههای آن را بشناسید، بعد از آن باید بدانید که هر تکه را کجا قرار دهید و چطور از آن استفاده کنید. تکههای پازل دیجیتالمارکتینگ، کانالهای آن هستند. در ادامه انواع کانالهای کاربردی برای آموزشگاهها را معرفی میکنیم و درباره هرکدام از آنها توضیح میدهیم.
۱. طراحی سایت
سایت نسخه آنلاین آموزشگاه فیزیکی شماست. شما در مرکز آموزشگاه خود، دانشجوها را ثبتنام میکنید، دورههای جدید را به آنها اطلاع میدهید، کلاسها را برگزار میکنید، امور مالی را انجام میدهید و دانشجوها و مدرسها را مدیریت میکنید. سایت همین کار را در فضای آنلاین برای شما انجام میدهد.
وبسایت بستری در فضای وب است که به آموزشگاه شما تعلق دارد. وبسایت هم میتواند فقط برای یک عملکرد مثل اطلاعرسانی کلاسها یا برگزاری کلاس آنلاین مورد استفاده قرار گیرد و هم میتواند ابزاری حرفهای و چندمنظوره برای مدیریت بخشهای مختلف آموزش آنلاین و دیجیتالمارکتینگ باشد. طراحی وبسایت آموزشگاهی بخشهای مختلفی دارد که عبارت است از:
پرتال آموزشی
پرتال آموزشی بخشی از وبسایت شماست که اطلاعات و منابع را در اختیار کاربران قرار میدهد و ویترین کسب و کار شما در فضای آنلاین است. این همان بخشی است که همه کاربران در ابتدای ورود به سایت شما میبینند، اطلاعات اولیه و محتواهایی که درباره دورهها منتشر کردهاید را میبینند. در پرتال آموزشی راههای ارتباطی با آموزشگاه و روشهای ثبتنام در دورهها نیز وجود دارد و کاربران اطلاعاتی که در این باره نیاز دارند را به دست میآورند.
پرتال آموزشی، علاوه بر اینکه اطلاعات و محتواهای لازم را در اختیار کاربران قرار میدهد، سایر بخشهای وبسایت مانند LMS و سیستم برگزاری کلاس آنلاین را هم به یکدیگر متصل میکنند. به عنوان مثال وقتی کاربری برای اولین بار وارد سایت شما میشود، در پرتال آموزشی لیستی از دورههایتان را به همراه توضیحات آنها میبیند. سپس از طریق سایت در دوره مورد نظر ثبت نام میکند و وارد بخش LMS میشود.
سیستم مدیریت یادگیری
وبسایتهای حرفهای و چند منظوره یک LMS هستند. LMS مخفف عبارت Learning management system به معنای سیستم مدیریت یادگیری است. قابلیتهای مختلف یک LMS عبارت است از:
- ثبتنام دانشجوها برای دورههای جدید و دریافت هزینهها به صورت آنلاین
- ایجاد بستر برگزاری کلاس آنلاین با اتصال به پلتفرمهای برگزاری ویدیوکنفرانس
- مدیریت ارتباط دانشجویان و مدرسان
- استفاده از ابزارها و تکنولوژیهای مدرن در آموزش
- برگزاری آزمونهای پایانترم به صورت آنلاین
- اعلام نتایج
پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین
پلتفرمهای مختلفی برای برگاری کلاس آنلاین توسعه پیدا کردهاند. در ایران سه پلتفرم بیگ بلو باتن (BBB)، ادوبی کانکت و اسکای روم بیشترین کاربرد را دارند. پلتفرم برگزاری کلاس آنلاین شما بخشی از وبسایت آموزشگاهتان خواهد بود. شما از طریق سایت میتوانید کلاسها زمانبندی کنید، دانشجویان هرکلاس را تعریف کنید و همه اقدامات لازم برای مدیریت کلاسهای آنلاین را انجام دهید.
به طور کلی میتوان گفت داشتن یک وبسایت اختصاصی برای آموزشگاه، همه کارها را سادهتر میکند. وقتی دانشجویان نیازی به مراجعه حضوری به آموزشگاهها نداشته باشند، هم نظم بیشتری وجود خواهد داشت و هم در زمان صرفهجویی میشود. علاوه بر آن، افرادی که در شهر محل آموزشگاه زندگی نمیکنند نیز میتوانند از خدمات آموزشگاه استفاده کنند.
۲. سئو
سئو (SEO) مخفف Search engine optimization به معنی بهینهسازی برای موتورهای جستجو است. بیایید این اصطلاح را به زبان ساده توضیح دهیم. تصور کنید دانشجویی قصد دارد در یک دوره آموزش زبان شرکت کند. او برای پیدا کردن آموزشگاه یا دوره، این عبارت را در مرورگر جستجو میکند: «بهترین دوره آموزش زبان برای مکالمه». این دانشجو به اولین وبسایتی که در لیست ارائهشده توسط گوگل میبیند، وارد میشود. اگر شرایط دوره ارائه شده در این سایت با شرایط مورد نظرش مطابقت داشته باشد، احتمالا در همان آموزشگاه ثبت نام میکند و اگر منطبق نباشد، وارد دومین سایتی که گوگل نمایش داده است، میشود. اگر آموزشگاه زبان دارید، اما وبسایت شما جزو سایتهای ابتدایی که گوگل نمایش داده، نباشد، این دانشجوی احتمالی را از دست میدهید!
گوگل بر اساس سئو، سایتها را به کاربران نشان میدهد. سئو یعنی سایت شما تا چه اندازه بهینه است و نیاز کاربر گوگل را برآورده میکند. اگر سایت شما معیارهای سئو را داشته باشد، گوگل کمکم آن را در نتیجه جستجوهای مختلف در رتبههای اول نمایش میدهد. در نتیجه کاربران جدید وارد سایت شما خواهند شد و درصدی از آنها به کاربران آموزشگاه شما تبدیل میشوند. پس سئو یکی از مهمترین بخشهای دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاههاست.
سئو روی بخش پرتال آموزشی انجام میشود. همانطور که پیش از این اشاره کردیم، پرتال اولین بخش از سایت است که کاربران میبینند. محتواهایی که با هدف سئو تولید شدهاند و لیست دورهها در پرتال آموزشی بارگزاری میشود و از طریق نتایج گوگل، به کاربران نمایش داده خواهد شد.
۳. بازاریابی محتوایی
سئو بخشهای مختلفی دارد، اما محتوا ستون اصلی آن محسوب میشود؛ یعنی گوگل سایتی را در رتبه اول جستجو به مخاطب نشان میدهد که محتوای آن، نیاز کاربر را برآورده کند. البته بازاریابی محتوایی گستردهتر از تولید محتوا در وبسایت است. به طور کلی تمام آنچه در فضای دیجیتال منتشر میکنید، محتوای شماست؛ از پستهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میکنید گرفته تا مقالاتی که در وبلاگ سایت آموزشگاه مینویسید.
بازاریابی محتوایی یعنی برنامهریزی و تدوین استراتژی برای تولید و انتشار محتوای ارزشمند، مرتبط با کسبوکار، جذاب و کاربردی برای مخاطب. این محتواها در نهایت مخاطبان را به انجام یک اقدام سودآور برای کسبوکار ترغیب میکنند، مثل ثبت نام در دوره آموزشی. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بازاریابی محتوایی به محتوای سایت محدود نمیشود. محتواها در انواع متنی، تصویری، ویدیویی و صوتی وجود دارند و در پلتفرمهای مختلف (سایت، شبکههای اجتماعی و…) منتشر میشوند. بنابراین برای هر شبکهای که در فعالیت دارید، باید استراتژی محتوای منحصربفردی بچینید.
در بازاریابی محتوایی، به جای اینکه مستقیم درباره محصولات و خدمات خود تبلیغ کنید، روی رفع نیاز و مسئلهای از کاربر تمرکز میکنید. مثلا یک آموزشگاه زبان به جای اینکه از دانشجوی بالقوه بخواهد در دورهها شرکت کنند، راهکارهایی برای حفظ کردن لغت آموزش میدهد. زبانآموزها برای یادگیری این راهکارها وارد وبسایت آموزشگاه میشوند. اگر سایت محتواهای جذابی داشته باشد، آن را دنبال میکنند. در این صورت اگر آموزشگاه استراتژیی درستی برای سفر مشتری چیده باشد، کمکم کاربران را با مزیتهای رقابتی آموزشگاه آشنا میکند و باعث میشود کاربر برای شرکت در دورههای آموزشی اقدام کند.
۴. شبکههای اجتماعی
اکثر کاربران فضای آنلاین، بخشی از زمانشان را برای فعالیت و چک کردن شبکههای اجتماعی میگذرانند. در ایران، شبکههای اجتماعی چون اینستاگرام، تلگرام و توییتر طرفداران بیشتری دارند. بازاریابی شبکههای اجتماعی یعنی از این شبکهها برای برندسازی، فروش یا هدایت کاربران به وبسایت استفاده کنید. شبکههای اجتماعی همچنین یک بستر مناسب برای برقراری ارتباط با مخاطبان است و اگر با استراتژی درست مورد استفاده قرار گیرد، میتواند نقش مهمی در معرفی دورههای آموزشی به دانشجوهای جدید و افزایش فروش داشته باشد.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی برای آموزشگاهها، سه ستون اصلی دارد:
- تولید محتوای جذاب برای کاربران
- تعامل با کاربران، جذب فالوور و تحلیل نتایج
- تبلیغات هدفمند
دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاهها زمانی موفق است که از کانالهای مختلف برای جذب زبانآموز استفاده کند. البته استفاده از شبکههای اجتماعی، برای مدرسانی که به صورت مستقل فعالیت میکنند، اهمیت بیشتری دارد و نقش مهمی در شناخته شدن آنها ایفا میکند.
۵. تبلیغات کلیکی
روشهای تبلیغات در دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه تنوع بسیاری دارند. تبلیات کلیکی یکی از روشهای انجام این کار است. در این روش شما به ازای هر کلیک کاربران، هزینه پرداخت میکنید. به عنوان مثال یک روش تبلیغات کلیکی این است که یک بنر تبلیغاتی طراحی کنید و آن را در وبسایت دیگری قرار دهید تا کاربران آن با کلیک روی بنر، وارد سایت شما شوند.
هزینه تبلیغات کلیکی به ازای تعداد کلیکهایی که دریافت میکنید، پرداخت میشود. به عنوان مثال اگر هزینه ۲۰۰ کلیک را پرداخت کرده باشید، تبلیغ شما روی سایت میزبان تا زمانی باقی میماند که ۲۰۰ کاربر روی آن کلیک کرده باشند. این ۲۰۰ کلیک ممکن است طی یک روز اتفاق افتد یا اینکه تاچند هفته طول بکشد تا ۲۰۰ کاربر روی بنر سایت شما کلیک کنند. در هر صورت، بنر تبلیغاتی شما به محض رسیدن به ۲۰۰ کلیک از روی سایت میزبان حذف خواهد شد.
۶. تبلیغات گوگل
در توضیحات سئو گفتیم که اکثر کاربران وارد اولین سایتی میشوند که گوگل به آنها نمایش داده میشود. سئو یکی از راههای رسیدن به رتبه اول گوگل است، اما شما میتوانید با پرداخت هزینه و استفاده از تبلیغات گوگل این جایگاه را بخرید. رسیدن به رتبه یک گوگل با تبلیغات، خیلی سریع انجام میشود، اما موقتی خواهد بود. بعد از پایان بودجهای که برای تبلیغات اختصاص دادهاید، سایتتان به جایگاه قبلی برمیگردد و دیگر در رتبه یک نخواهد بود.
نمایش در رتبه یک گوگل، یکی از روشهای تبلیغات گوگل است. شما میتوانید از روشهای دیگری مثل نمایش در اپلیکیشنها، جیمیل، مپ یا سایر سرویسهای گوگل هم استفاده کنید. این روشها زیرمجموعهای از تبلیغات کلیکی هستند که در قسمت قبل راجع به آنها صحبت کردیم.
تیمهای حرفهای دیجیتالمارکتینگ از تبلیغات گوگل و سئو به صورت موازی استفاده میکنند. این دو روش میتوانند مکمل یکدیگر باشند تا وبسایت شما را به کاربران نشان دهند و آنها را به سفر مشتری که برایشان برنامهریزی کردهاید، وارد کنند.
۷. ایمیل و SMS مارکتینگ
بازاریابی از طریق ایمیل و پیامک یکی از بخشهای دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه است. برای بازاریابی ایمیلی و پیامکی، باید اطلاعات جذاب و کاربردی را از طریق ایمیل یا پیامک برای مخاطبان احتمالی یا حتی دانشجوهای کنونی آموزشگاه خود ارسال کنید و از آنها برای انجام یک اقدام دعوت کنید.
۸. همکاری در فروش (افیلیت مارکتینگ)
همکاری در فروش هم بخشی از دیجیتالمارکتینگ است. در این روش شما به افرادی که دانشجوهای جدید به مجموعه شما معرفی میکنند، سود میدهید. همکاری در فروش برای آموزشگاهها زمانی تأثیر بیشتری دارد که فرد معرفیکننده، تجربه شرکت در کلاسهای آموزشگاه را داشته باشد. بنابراین یک استراتژی موثر در افیلیت مارکتینگ این است که از دانشجوها بخواهید آموزشگاه شما را به دیگران نیز معرفی کنند. در ازای افرادی که با معرفی آنها در دورههای شما ثبتنام میکنند، به دانشجوهای معرفیکننده تخفیف بدهید.
بازاریابی سنتی یا دیجیتال مارکتینگ؟
تکنولوژی مدتهاست که زندگی انسان را تحت تأثیر قرار داده و سالهای اخیر هم سرعت تغییرات و تأثیر تکنولوژی روی بخشهای مختلف زندگی انسان افزایش پیدا کرده است. به عنوان مثال در سالهای اخیر، پلتفرمهای برگزاری کلاس آنلاین توسعه پیدا کردهاند و آموزش درسهای مختلف را به سمت و سوی جدیدی پیش میبرند.
مدرسان و دانشجویان در ابتدا استقبال چندانی از آموزش آنلاین نکردند و آموزش حضوری را ترجیح میدادند. با شیوع ویروس کرونا و قرنطینه، مدرسان و دانشجویان از توفیق اجباری آموزش آنلاین استفاده کردند و با مزیتهای آن آشنا شدند. این شیوه آموزش آنقدر تأثیرگذار و مفید بود که حتی بعد از پایان پاندمی هم ادامه پیدا کرد. بسیاری از آموزشگاهها به آموزش آنلاین ادامه دادند و بعضی از آنها در کنار آموزش آنلاین، برگزاری کلاسهای حضوری را نیز از سر گرفتند.
بازاریابی به شیوه سنتی دیگر نیاز آموزشگاههای آنلاین را برآورده نمیکند. حتی اگر مجموعه شما به عنوان یک آموزشگاه معتبر در منطقه شناخته شده باشد، باز هم تضمینی برای اینکه همیشه بهترین بمانید وجود ندارد. زیرا در حال حاضر دیگر موقعیت مکانی در آموزش اهمیت چندانی ندارد. دانشجوها اکنون آموزشگاههایی را انتخاب میکنند که از روشهای آموزشی تعاملی و موثر استفاده میکند و این ویژگی را به آنها نشان میدهد. در حال حاضر برای جذب افراد جدید باید از شیوههای نوین بازاریابی و دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه استفاده کنید
توصیهای برای آموزشگاههایی که هنوز آموزش آنلاین را شروع نکردهاند…
اگر هنوز به آموزش حضوری محدود ماندهاید، فرصت رشد آموزشگاهتان را محدود کردهاید و خود را از دسترسی به یک بازار بزرگتر برای جذب دانشجو، دور نگه داشتهاید. مدیران آموزشگاهها تصور میکنند آموزش آنلاین دردسرهای بسیاری دارد، سخت است و از پس انجام آن برنمیآیند.
واقعیت این است که برگزاری کلاس آنلاین به اندازه کار با یک نرمافزار موبایلی یا جستجو در اینترنت ساده است و فقط به ابزارهای مناسب نیاز دارد. مجموعه Edtech school ابزارهای مورد نیاز را در اختیارتان قرار میدهد و میتواند راهنمای شما برای ورود به دنیای آموزش آنلاین و بازاریابی دیجیتال برای آموزشگاهتان باشد. با مطالعه این مقاله، متوجه شدید که آموزش آنلاین و دیجیتالمارکتینگ چه مزیتهایی برای آموزشگاهها دارد و تا چه اندازه میتواند کار را سادهتر کند.
نقطه شروع دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه شما
بازاریابی دیجیتال برای هر کسبوکاری به تیم نیاز دارد. حتی گاهی اوقات هر بخش از دیجیتالمارکتینگ باید توسط یک تیم اجرا شود؛ به عنوان مثال برای رسیدن به بهترین نتیجه در سئو، باید از تیمی متشکل از متخصصان مختلف استفاده کرد.
برای شروع دیجیتالمارکتینگ دو راه پیش روی شما وجود دارد:
- ساخت تیم دیجیتالمارکتینگ اختصاصی برای آموزشگاه
- استفاده از خدمات تیمهای فعال در حوزه دیجیتالمارکتینگ
روش اول به زمان و هزینه بسیاری نیاز دارد. جمع کردن نیروهای حرفهای، تشکیل تیم و فرایندهای منابع انسانی چالشی است که کمتر مدیری حاضر به پذیرش آن میشود، زیرا مدیریت یک آموزشگاه به اندازه کافی مشغله دارد!
بهترین روش برای شروع دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه این است که کار را به کاردان بسپارید. تیم دیجیتالمارکتینگ Edtech که به صورت تخصصی روی بازاریابی آنلاین برای آموزشگاهها کار میکند، همان چیزی است که به آن نیاز دارید. تیم ما به صورت تخصصی روی تدوین استراتژی بازاریابی دیجیتال و تأمین نیازهای آموزشگاهها تمرکز کرده است تا بهترین خدمات را در این زمینه به شما ارائه کند. پس تماس با Edtech و دریافت مشاوره، اولین گامی است که باید در مسیر دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه خود بردارید.
مزایای همکاری با Edtech school در بازاریابی دیجیتال برای آموزشگاه
Edtech به صورت تخصصی روی دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه کار میکند. اعضای این تیم، مدرسان حرفهای و باسابقه هستند که به خوبی با بازار کار و فرایندهای آموزشگاهها در ایران و نیازهای دانشجوها آشنایی دارند. بنابراین آموزشگاه شما را از بهترین کانالها و با روشی کاربردی و متقاعدکننده به کاربران معرفی میکنند.
خدمات دیجیتالمارکتینگ Edtech به بازاریابی در فضای آنلاین محدود نمیشود. Edtech هرآنچه برای فعالیت در حوزه آموزش مجازی و دیجیتالمارکتینگ نیاز دارید را در اختیار شما قرار میدهد؛ از وبسایتی برای معرفی دورههای آموزشی گرفته تا پلتفرمی برای ثبتنام دانشجو و برگزاری کلاس آنلاین از طریق ویدیوکنفرانس.
Edtech صفر تا صد دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاه و برگزاری کلاس آنلاین را برای شما انجام میدهد. بنابراین بدون اینکه نیازی باشد تخصصی در این زمینه یاد بگیرید یا نیرویی استخدام کنید، به بهترین نتایج میرسید و میتوانید صدها دانشجوی جدید جذب کنید.
کلام آخر
در این مقاله راهنمای دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاهها را ارائه دادیم. در دانشنامه Edtech، اطلاعات بهروزی درباره بازاریابی آنلاین، آموزش آنلاین و تکنولوژیهای مرتبط با آموزش به دست میآورید. اگر در صنعت آموزش کار میکنید و هنوز وارد فضای آنلاین نشدهاید، ما کمک میکنیم تا گامبهگام کار خود را شروع کنید. اگر هم قبلا در این فضا فعالیت داشتهاید، با خدمات Edtech سریعتر پیشرفت میکنید و شیوههای جدیدی برای بازاریابی در فضای آنلاین را انجام میدهید. برای دریافت مشاوره رایگان دیجیتالمارکتینگ برای آموزشگاهها، با ما تماس بگیرید.