سئو برای وبسایت آموزش آنلاین

راهنمای جامع سئو برای وب‌سایت‌های آموزشی

در چند سال اخیر، به‌خصوص در زمان شیوع ویروس کرونا و پس از آن، بیشتر کسب‌وکارهای مرتبط با آموزش، از آموزش حضوری به آموزش آنلاین تغییر پیدا کرده‌اند. به همین دلیل، رقابت بین آموزشگاه‌های آنلاین در فضای اینترنت به شدت افزایش یافته و این موضوع نیازمند سرمایه‌گذاری مناسب در حوزه بهینه‌سازی موتورهای جستجو (سئو) است. اگر شما هم یک وب‌سایت آموزشی دارید و دوست دارید که در گردونه رقابت با سایر وب‌سایت‌های این حوزه باقی بمانید و رتبه 1 گوگل را به خود اختصاص دهید، حتماً تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. راهنمای جامع سئو برای وب‌سایت‌های آموزشی به شما کمک می‌کند تا حتی اگر در مبحث SEO مبتدی هم هستید، بتوانید به روشی صحیح سایت خود را سئو کنید.

چرا وب‌سایت‌های آموزشی به سئو نیاز دارند؟

وب‌سایت‌های آموزشی آنلاین از جمله مدارس و دانشگاه‌ها، آموزشگاه‌ها و موسسات آموزشی آنلاین و ناشران نرم افزارهای آموزشی مانند نرم‌افزارهای کنکور در حوزه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند.این وب‌سایت‌ها برای به دست آوردن مشتریان بالقوه – یعنی دانش‌آموزان و دانشجویان – به سئو و بهینه‌سازی محتوای خود نیاز دارند. به عنوان مثال زمانی که یک دانش‌آموز یا دانشجو به دنبال یادگیری زبان است، بلافاصله به سراغ گوگل می‌رود و عبارتی مانند “بهترین کلاس زبان آنلاین”، “بهترین دوره آموزش آنلاین زبان”، “کلاس آنلاین زبان” را جستجو می‌کند. زمانی این دانش‌آموز وارد وب‌سایت آموزش آنلاین شما می‌شود که در رقابت قوی‌تر عمل کرده باشید و سایت شما برای موتور جستجو (مثل گوگل) بهینه‌سازی شده باشد. این همان کاری است که سئو (SEO مخفف Search Engine Optimization) برای وب‌سایت شما انجام می‌دهد. با سرمایه‌گذاری روی سئو و تولید محتوا بعد از گذشت ۶ الی ۱۲ ماه، روزانه هزاران نفر به واسطه جستجو در گوگل وارد وب‌سایت شما می‌شوند و این تازه شروع کار است.

نکات ابتدایی درباره سئو برای وب‌سایت‌های آموزشی

به طور کلی، چند عامل مهم و شناخته شده وجود دارد که پایه و اساس کار سئوی وب‌سایت آموزشی شما را تشکیل می‌دهند. این عوامل عبارتند از:

  • استفاده از تصویر: استفاده از عناصر بصری جذاب و یونیک در بخش‌های مختلف وب‌سایت، مانند ویدیو و عکس‌ها، در بهبود رتبه‌ گوگل شما معجزه می‌کند.
  • یکپارچه‌سازی کلمات کلیدی: با قرار دادن طبیعی کلمات کلیدی مرتبط در محتوای وب خود، شانس دیده شدن صفحات مختلف وب‌سایت شما در صفحات ابتدایی گوگل بیشتر خواهد بود.
  • اعتبار صفحه و دامنه: هرچه افراد بیشتری وب‌سایت و صفحات وب شما را مشاهده کنند، شهرت شما در دنیای آنلاین بهبود می‌یابد و اعتبار دامنه شما بیشتر می‌شود.
  • جدید بودن و فراوانی محتوای مفید: هر چه تعداد محتواهای شما در فواصل زمانی کوتاه‌تری ایجاد شود و محتوای کاربردی و جدید بیشتری داشته باشید، رتبه بالاتری در گوگل خواهید داشت.
  • معماری صفحه: موتورهای جستجو سیستم خاص خود را برای ایندکس کردن محتوا دارند و از خزنده‌ها یا کرولرهای (crawler) مخصوص خود برای ارزیابی سازماندهی محتوای وب‌سایت شما استفاده می‌کنند. استفاده از عناصری مانند عناوین صفحه و عنوان‌های نوشته (H1، H2ها، و دیگر هدرها) در وب‌سایت بسیار مهم است و به این خزنده‌ها نشان می‌دهد که محتوای شما ساختار جامع و درستی دارد.
  • کیفیت محتوا: سعی کنید محتوای باکیفیتی ایجاد کنید که برای مشتریان احتمالی شما، جالب و مفید باشد و به پرسش‌ها و دغدغه‌های ذهنی‌شان پاسخ دهد.
  • طول محتوا: موتورهای جستجو عموماً محتوای طولانی‌تر را ترجیح می‌دهند. نوشتن وبلاگ‌های کامل، طولانی و کاربردی روشی عالی برای وب‌سایت‌های آموزشی برای موفقیت در سئوی سایت است.
  • سازگاری با موبایل: اگر سایت شما برای موبایل بهینه نشده باشد و به اصطلاح ریسپانسیو نباشد، رتبه سایت شما در گوگل مناسب نخواهد بود. کاربران برای گوگل همیشه در اولویت قرار دارند و از آن جایی که اکثر آن‌ها با گوشی همراه به وب‌سایت‌ها سر می‌زنند، ریسپانسیو بودن سایت بسیار مهم است.

علاوه بر این موارد که باید در داخل وب‌سایت خود آن‌ها را رعایت کنید، انواع دیگری از بهینه‌سازی محتوا نیز وجود دارد که به طور مستقیم به SEO وب‌سایت آموزشی شما مرتبط نیست، اما روی دیده شدن شما در فضای اینترنت و سپس ورود مخاطب به وب‌سایت شما تاثیرگذار است. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • فعالیت در یوتیوب و پلتفرم‌های پخش ویدیو مانند آپارات
  • فعالیت مداوم در رسانه‌های اجتماعی از جمله اینستاگرام و تیک تاک

بهینه‌سازی محتوا برای سئوی وب‌سایت‌های آموزشی

در ادامه، به بررسی دقیق‌تر نکات مهم سئو برای وب‌سایت‌های آموزش آنلاین و بهینه‌سازی محتوا می‌پردازیم.

1.      تحقیق کلمات کلیدی برای بهبود سئوی وب‌سایت‌های آموزشی اهمیت دارد

ایجاد محتوای مناسب سئو به معنای یافتن کلمات کلیدی مناسب و قرار دادن آنها در مناطق استراتژیک وب‌سایت است. این کار به موتورهای جستجو نشان می‌دهد که هر قسمتی از محتوای شما اطلاعاتی به کاربر ارائه می‌دهد. با وجود کلمات کلیدی بسیار زیاد در حوزه آموزش، یافتن عباراتی که مخاطبان هدف شما به دنبال آن‌ها هستند، نیاز به کار دقیق و جستجو دارد؛ اما با توجه به نقش اساسی کلمات کلیدی در استراتژی سئو، زمانی که صرف این مرحله می‌کنید، بازده و نتیجه قابل توجهی خواهد داشت.

فرآیند تحقیق کلمات کلیدی باید با طوفان فکری شروع شود. فهرستی از عباراتی تهیه کنید که فکر می‌کنید مشتریان در جستجوی آن هستند. همچنین می‌توانید از ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی مانند Moz Keyword Planner برای ارزیابی حجم جستجوی ماهانه آن‌ها استفاده کنید.

در طول این فرآیند، حتما به دنبال کلمات کلیدی با طول‌های مختلف باشید و هم به سراغ کلمات تک سیلابی مثل “آموزش” و هم دنباله‌دار یا دم‌بلند (Long tail) مثل “آموزش آنلاین زبان انگلیسی” بروید. عموماً عبارات یک تا دو کلمه‌ای با حجم جستجوی بالا برای سرفصل‌ها و صفحات دسته‌بندی بهترین کاربرد را دارند و عبارات دو تا سه کلمه‌ای با حجم جستجوی متوسط برای کلمات کلیدی عنوان مقالات و صفحات مناسب هستند.

2.      کلمات کلیدی را در محتوای خود پخش کنید

پس از انجام تحقیق کلمات کلیدی، نوبت آن است که آن‌ها را در قسمت‌های زیر در هر صفحه‌ای از وب‌سایتتان به کار ببرید:

  • عنوان صفحه (متاتایتل)
  • لینک صفحه (URL)
  • تگ H1 (هدر اصلی)
  • 100 کلمه اول (یا پاراگراف اول) محتوا
  • توضیحات متا
  • نام فایل‌های تصویری
  • تگ‌های جایگزین تصویر (alt تصاویر)

همچنین تعدادی از کلیدواژه‌ها را در سراسر متن و همچنین در هدرهای دیگر (h2، h3 و غیره) استفاده کنید؛ اما در این کار زیاده‌روی نکنید! اگر موتورهای جستجو مشکوک شوند که متن را پر از کلمات کلیدی کرده‌اید، در حالی که بی‌معنی و ساختگی است، رتبه شما نزول خواهد کرد.

هدف شما از افزودن کلمات کلیدی همیشه باید افزایش ارزش محتوا برای کاربر وب‌سایتتان باشد. هرگز اعتبار وب‌سایت خود را برای رتبه‌بندی جستجوی بالاتر به خطر نیندازید – در نهایت، موتورهای جستجو کیفیت محتوا را به کمیت کلمه کلیدی ترجیح می‌دهند.

3.      نقش لینک‌ها در سئوی سایت‌های آموزش آنلاین را فراموش نکنید

پیوندها یا همان لینک‌ها یکی دیگر از مؤلفه‌های حیاتی برای ایجاد اعتبار دامنه هستند. لینک دادن صفحات داخلی به هم یا لینک دادن به وب‌سایت‌های مرجع خارجی، به موتورهای جستجو نشان می‌دهد که محتوای شما جامع است و اگر وب‌سایت‌های دیگر هم به محتوای شما لینک دهند، وب‌سایت شما اعتبار بیشتری پیدا می‌کند.

به طور کلی، برای سئوی وب‌سایت‌های آموزشی باید سه مفهوم لینک‌های داخلی، لینک‌های خارجی و بک لینک‌ها را در نظر بگیرید.

  1. پیوندهای داخلی: پس از اتمام طراحی سایت آموزشگاهی و در مرحله تولید محتوا باید یک استراتژی لینک‌دهی داخلی خوب داشته باشید. اما لینک‌دهی داخلی چیست؟ لینک‌ها پیوندهایی در وب‌سایت آموزشی شما هستند که کاربران را به صفحات دیگر در سایت شما هدایت می کنند. مثلا در جمله بالا عبارت «طراحی سایت آموزشگاهی» به صفحه خدمات مربوطه پیوند داده شده.
  2. همچنین باید منابع خارجی را از طریق لینک‌های خارجی (External Link) در محتوای خود بگنجانید. این پیوندها به موتورهای جستجو نشان می‌دهند که محتوای شما با تحقیق و پژوهش تهیه شده است و در نتیجه ارزش صفحه اول گوگل را دارد. البته باید لینک‌های خارجی شما، کاربران را به وب‌سایت‌های معتبر هدایت کند. به عنوان مثال در جمله بالا با کلیک روی عبارت «لینک‌های خارجی» به صفحه‌ای با همین عنوان در وبسایت معتبر ahrefs هدایت می‌شوید.
  3. بک لینک‌ها توسط شخص دیگر و وب‌سایت دیگری ایجاد می‌شود که به محتوای شما در وب‌سایت خود لینک می‌دهند. بک لینک‌ها به‌طور قابل توجهی به بهبود اعتبار وب‌سایت شما کمک می‌کنند و بنابراین بخشی جدایی‌ناپذیر از سئو هستند. فرض کنید شما یک وب‌سایت آموزش زبان دارید. یک وب‌سایت دیگر، تصمیم می‌گیرد در یک مقاله خود به یک ویدئو آموزشی از سایت شما دربارهٔ یادگیری زبان انگلیسی با استفاده از فیلم‌ها لینک دهد. این همان ایجاد بک لینک است.

و در پایان این که…

از آنجایی که این روزها رقابت در میان آموزشگاه‌های آنلاین افزایش یافته است، توجه به بهینه‌سازی موتورهای جستجو (سئو) برای وب‌سایت‌های آموزش آنلاین ضروری است. در این مطلب، راهنمای جامعی برای سئو وب‌سایت‌های آموزشی ارائه دادیم و دریافتیم که توجه به عواملی مانند استفاده از تصویر، یکپارچه‌سازی کلمات کلیدی، اعتبار صفحه و دامنه، جدید بودن و فراوانی محتوای مفید، معماری صفحه، کیفیت محتوا، طول محتوا و سازگاری با موبایل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. علاوه بر این، فعالیت در پلتفرم‌های ویدیویی مانند یوتیوب و حضور فعال در رسانه‌های اجتماعی از جمله اقداماتی است که تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر دیده شدن وب‌سایت آموزشی دارد.

اگر دوست دارید که وب‌سایت آموزش آنلاین خود را با سئوی تخصصی در رتبه‌های برتر گوگل ببینید، ما در ادتک به شما کمک می‌کنیم تا یک وب‌سایت حرفه‌ای در زمینه آموزش آنلاین داشته باشید. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه “ارتباط با ما” مراجعه نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *